12 zalet cateringu dla firm, które przekonają każdy zarząd
Wiesz, że dofinansowany posiłek dla pracowników to strzał w dziesiątkę, musisz jeszcze tylko przekonać do tego CFO? Spieszymy z pomocą - przed Wami krótka ściągawka, którą możecie wykorzystać w prezentacji lub pitch decku dla zarządu!
Dla osób decyzyjnych w firmie zawsze najważniejsze są oszczędność pieniędzy i twarde dane, które pokazują, jak inwestycja przełoży się na poprawę wyników lub zmniejszenie istniejących problemów. Wdrożenie posiłków dla pracowników ze SmartLunch to bardzo konkretne korzyści:
Posiłek dla pracowników = 25 proc. wyższa produktywność
Regularne jedzenie zdrowych posiłków w pracy pozwala pracownikom na osiągniecie produktywności wyższej o 25 proc.(1). To dla firmy mierzalne korzyści finansowe, które znacznie przewyższają stosunkowo niewielki wydatek na wdrożenie i obsługę systemu dofinansowania posiłków. Wpływ SmartLunch na efektywność pracowników potwierdza też 85 proc. managerów w firmach, w których wdrożono to rozwiązanie.
Redukcja absenteizmu nawet o 50 proc.
Absenteizm w Polsce (czyli krótkie nieobecności związane z chorobą) szacuje się na poziomie 4,7 proc.(2) dni pracy. Związek codziennej diety z chorobami cywilizacyjnymi nie pozostawia wątpliwości. Opublikowane w Public Health Nutrition badania wskazują, że absenteizm jest pozytywnie związany z otyłością, która zwiększa ryzyko nieobecności w pracy o 72 proc. Zdrowa dieta i aktywność fizyczna są negatywnie skorelowane z absencją chorobową (odpowiednio 50 proc. i 35 proc. (3)).
Wdrażając posiłek dla pracowników i dbając o ich zdrową dietę poprzez dostarczanie zbilansowanych posiłków, można aktywnie przeciwdziałać absenteizmowi.
Benefit, który działa w miejscu pracy
Karta sportowa, ubezpieczenie na życie, opieka medyczna - wszystkie te najpopularniejsze benefity to świetne rozwiązanie, ale żaden z nich nie jest tak naprawdę związany z miejscem pracy. Pracownik nie odczuwa korzyści z nim związanych w czasie kiedy jest w biurze czy w fabryce, a dopiero wtedy, kiedy znajduje się poza miejscem pracy.
Tymczasem dofinansowane posiłki jedzone w pracy to benefit, który wyraźnie i nierozerwalnie łączy się z miejscem pracy. Pracownik otrzymuje go w czasie pracy, co znacznie mocniej buduje poczucie tego, że firma o niego dba i troszczy się o jego samopoczucie i zdrowie.
Według badań Pracuj.pl aż 55 proc. pracowników oczekuje dofinansowania do posiłków w pracy. To benefit, który pracownicy doceniają!
Przerwa wykorzystana na odpoczynek, a nie “polowanie na posiłek”
Kiedy w czasie przerwy trzeba znaleźć czas na zakup posiłku lub stać w kolejce do automatu vendingowego, to okazuje się, że na realny odpoczynek i zjedzenie posiłku zostaje naprawdę niewiele czasu. Nic dziwnego, że po takiej przerwie pracownicy wcale nie czują się bardziej wypoczęci.
Możliwość zamówienia posiłku na konkretną godzinę, a nawet - jak w przypadku np. Energoprojekt Katowice - różne godziny dostaw, aby dopasować się do potrzeb pracowników zmianowych to sposób na to, by wydłużyć przerwę pracownika bez realnego jej wydłużania. Po prostu pracownik ma więcej czasu na odpoczynek!
Oszczędność czasu
Wspomniane powyżej “polowanie na jedzenie” związane z koniecznością opuszczenia miejsca pracy często kończy się również tym, że pracownik nie zdąży zorganizować oraz zjeść posiłku w przewidzianym czasie, zwłaszcza jeśli faktycznie ma na niego 15-30 minut. W efekcie przedłuża przerwę, a te koszty ponosi firma.
Strata wydaje się niewielka - tu dwie minuty związane z tym, że kolejka w lokalnym sklepie lub kantynie była nieco dłuższa, tam pięć minut, bo trzeba było skoczyć do bankomatu po gotówkę - niby nic wielkiego. W skali całej firmy przekłada się to jednak na dziesiątki zmarnowanych minut.
Jeden z optymalnych transferów pieniężnych do pracowników
Dla zarządu ważne jest to, by mądrze alokować środki. Posiłki - do 190 zł miesięcznie są zwolnione ze składek ZUS i całość dofinansowania można wpisać w koszty uzyskania przychodu. De facto więcej pieniędzy zostaje u pracownika - tyle, ze zamiast gotówki dostaje je w formie wyżywienia.
Chcąc taką samą kwotę przekazać premią, i zakład pracy, i pracownik poniosą koszty ZUS.
Duża różnorodność posiłków i typów kuchni
Tradycyjna stołówka to zazwyczaj bardzo mały wybór posiłków. Opcja żywienia się “na mieście” też - o ile biuro nie znajduje się w ścisłym centrum lub zagłębiu gastronomicznym - nie zapewnia różnorodności. Ze SmartLunch firma może wprowadzić wachlarz posiłków i typów kuchni. Jeden z naszych klientów, Viessmann, współpracuje aż z sześcioma restauracjami, a pracownicy każdego dnia mogą wybierać spośród takich dań, które najbardziej im odpowiadają.
Efekt? Ilość spożywanych posiłków w Viessmann wzrosła 2-3-krotnie (w porównaniu do czasów, kiedy pracownicy mieli dostęp jedynie do posiłków wydawanych w kantynie). To samo potwierdza Huf Polska. Pracownicy po prostu wolą mieć wybór!
Sprawdź case study firmy Viessmann i przekonaj się, dlaczego warto dać pracownikom wybór i zapewnić im posiłki w pracy!
Ułatwienie zarządzania pokoleniami w pracy
Ilość osób niejedzących mięsa systematycznie rośnie. Wegetarian i wegan jest w Polsce od 10 do 20 proc. Statystyki mówią również, że w grupie najmłodszych pracowników (pokolenie Z) jest ich od 30 do 70 proc. (4). Przejście na “zieloną stronę mocy” to najbardziej wyraźny trend żywieniowy ostatnich lat widoczny wśród najmłodszego pokolenia pracowników, ale nie jedyny.
Więcej o tym, co i jak jedzą różne pokolenia pracowników w bezpłatnym e-booku “Przepiśnik”.
SmartLunch to możliwość zadbania o potrzeby żywieniowe wszystkich pokoleń pracowników. W zależności od struktury firmy możemy zadbać o to, by tak dobrać dostawców, by zaspokoić potrzeby wszystkich pracowników i pomóc zarządzać różnorodnością pokoleniową.
Aktywny wpływ na budowanie relacji między pracownikami
Wspólne posiłki to rodzaj “społecznego kleju”, który ułatwia budowanie miłej atmosfery, pozytywnych relacji, komunikacji w grupie i wpływa na poprawę współpracy grupowej. Efekt? Lepsze wykonywanie zadań zespołowych. Potwierdzają to badania Kevina Kniffina z Cornell University (5).
Podobnie działają imprezy integracyjne, które jednak nie niosą ze sobą pozostałych dobroczynnych efektów zapewnienia pracownikom posiłków w pracy - takich jak np. wspominana już poprawa produktywności czy redukcja absenteizmu.
Alternatywa dla kantyny
W wielu firmach nadal funkcjonują stołówki pracownicze. Ich prowadzenie jest dla firm obciążeniem finansowym, a dla działów kadr i HR koniecznością prowadzenia uciążliwych rozliczeń. Szacuje się, że roczny koszt utrzymania kantyny dla 100 osób to 120 tys. netto. Jej budowa od podstaw pochłonęłaby około 300 tys. zł
Wdrożenie SmartLunch pozwala na oszczędność pieniędzy, które trzeba by wydać na prowadzenie kantyny, a uzyskaną przestrzeń można wykorzystać na to, by zwiększyć ilość przestrzeni do odpoczynku.
Kantyna czy SmartLunch? Zobacz które rozwiązanie wybrał Saint-Gobain i dlaczego.
Łatwość zamawiania i rozliczania posiłku dla pracowników
SmartLunch oferuje aż trzy możliwości zamawiania posiłków - za pomocą aplikacji, strony internetowej i SmartBoxu. Firma produkcyjna, korporacja, rozproszona struktura? Nie ma to znaczenia - rozwiązanie można dopasować do potrzeb każdej firmy!
Sprawdź, jak wygląda proces zamawiania posiłków ze SmartLunch.
Pracownicy HR i działu księgowości zaoszczędzony czas mogą przeznaczyć na wykonywanie innych działań wspierający działanie firmy. To jeden z najprościej działających benefitów na rynku, do którego dział HR nie potrzebuje żadnych innych narzędzi - potwierdza to 90 proc. naszych klientów.
Łatwość obsługi reklamacji
Pomyłki to rzecz ludzka. Zdarzają się najlepszym. Pracownik, zamawiając jedzenie na dowóz samodzielnie, w przypadku pomyłki restauratora musi sam załatwić sprawę reklamacji i zwrotu płatności. To nie tylko zabiera czas, ale jest też stresem, który wpływa na efektywność jego pracy w danym dniu.
Korzystając ze SmartLunch, pracownicy mogą korzystać ze wsparcia Biura Obsługi Klienta, które za nich rozwiązuje problemy z jakością i wielkością posiłków.
Jesteśmy pewni, że powyższe zalety cateringu dla firm wystarczą, by przekonać zarząd do wdrożenia SmartLunch. Zawsze możesz też skontaktować się z naszym działem sprzedaży, który wesprze Cię w walce o to, by w firmie pojawił się zdrowy i oczekiwany przez pracowników benefit!
Przypisy:
1 - badania Health Enhancement Research Organization (HERO) - ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czy-zywienie-ma-wplyw-na-efektywnosc-w-pracy/ dostęp 03.10.2021
2 - Szacowanie kosztów społecznych choroby u wpływu stanu zdrowia na aktywnosć zawodową i wydajność pracy, red. nauk. Tomasz Hermanowski, Wolters Kluwer, 4 wrz 2013 - 272
3 - Obesity, diet quality and absenteeism in a working population, Sarah Fitzgerald, Ann Kirby, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5197930/, dostep 03.10.2021.
4 - W zależności od badań - np. badanie „Wegetarianie i mięsożercy pod lupą!" wskazuje, że aż 70% osób w wieku 18-25 lat to wegetarianie. Z kolei raport „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020 mówi o 10% wegetarian wśród całej populacji Polaków.
5 - chicagofoodplanet.com/power-eating-together/