Quiet quitting – zjawisko cichej rezygnacji na rynku pracy
Na rynku pracy coraz bardziej widoczne jest zjawisko quiet quitting, czyli cichej rezygnacji. Polega na minimalnym zaangażowaniu w pracę i traktowaniu jej jedynie jako źródła zarobków bez angażowania się. Czy w tej sytuacji benefity mogą być pomocne?

.jpg)
Czy fabryki to dobre miejsca pracy dla kobiet? Pobierz e-booka.
Z ankiety przeprowadzonej wśród użytkowniczek aplikacji SmartLunch wynika, że 75 proc. z nich uważa, że branża produkcyjna jest dobrym miejscem do pracy. To jednak wcale nie oznacza, że nie ma obszarów do poprawy.
.jpg)
Ranking benefitów pozapłacowych
Dopłaty do dojazdów, dofinansowanie posiłków, opieka medyczna i psychologiczna, praca zdalna, elastyczne godziny pracy – to najpopularniejsze świadczenia pozapłacowe ubiegłego roku.
.jpg)
Najczęściej popełniane błędy w motywowaniu pracowników
Obdarowani pracownicy nie znają wartości oferowanych benefitów, natomiast pracodawcy nie sprawdzają zadowolenia z oferowanych benefitów – to błędy popełniane przy motywowaniu pracowników związane z benefitami.
.jpg)
Jaka jest rola benefitów w procesie rekrutacji?
Unijne prawo zmierza w kierunku zobligowania pracodawców do komunikowania w ofercie pracy widełek płacowych przewidzianych na danym stanowisku. A co z ofertą benefitową? Czy warto pisać o benefitach pracowniczych już na tym etapie?
.jpg)
Przemysł 4.0. Musimy się dokształcać.
Weszliśmy w erę podnoszenia kwalifikacji i przekwalifikowania się. Aż 68 proc. firm inwestuje w szkolenia upskillingu i reskillingu, aby odpowiedzieć na zmiany w organizacji, a 65 proc. szkoli swoich pracowników z nowych technologii.
.jpg)
Potrzeby pracodawców i pracowników zaczynają się rozmijać
Niepewność ekonomiczna i hamowanie gospodarki sprawiają, że pracodawcy coraz mniej chętnie dają podwyżki oraz benefity finansowe. Tymczasem z powodu inflacji i rosnących cen, pracownicy coraz mocniej upominają si o takie rekompensaty.
.jpg)
Pracodawca zapewniający posiłki jest i będzie bardziej atrakcyjny
Aż 62 proc. pracowników uważa, że pracodawcy, którzy zapewniają pracownikom posiłki, będą bardziej atrakcyjni ze względu na rosnące ceny. Wyżywienie w miejscu pracy stanie się atrakcyjnym benefitem dla kandydatów starających się o miejsce pracy.
.jpg)
Batonik, kanapka czy ciepły obiad?
Zdrowe i zrównoważone posiłki wpływają bezpośrednio na jakość życia i efektywność funkcjonowania, także w pracy. Dlatego istotna jest dziś edukacja żywieniowa pracowników w zakresie wyboru posiłku.
.jpg)
Rezygnują z pracy, ponieważ się wypalili
Fala wypalenia zawodowego ogarnia coraz więcej krajów. Pracownicy odchodzą z pracy w ciemno, bez zapewnienia sobie nowego zatrudnienia. Jak rozpoznać wypalenie zawodowe, jak sobie z nim radzić?
.jpg)
Przy świątecznym stole, czyli jak celebrujemy pracownicze wigilie
Większość pracodawców decyduje się na świąteczne inicjatywy. W ramach benefitów pozapłacowych obdarowują pracowników świątecznymi upominkami, a spotkania przy wspólnym stole lub przy firmowej choince to jeden z najlepszych sposobów na integrację.

Jak wspierać zaangażowanie pracowników? Odpowiedzi znajdziesz w e-booku People Innovation
Za nami II edycja konkursu People Innovation, w którym wzięli udział autorzy najciekawszych projektów w obszarze HR. Chcesz poznać sprawdzone programy? Znajdziesz je w najnowszym e-booku.
.jpg)
Obiad dostarczony przez robota, a może przez drona? To dzieje się już dziś.
Dostawcy jedzenia wdrażają nowinki technologiczne, aby usprawnić dostawy - nie tylko w modelu B2C, ale także w B2B. Globalny kryzys zdrowotny jeszcze przyspieszył niektóre zmiany, dostawy są realizowane przez zdalnie sterowane roboty lub nawet drony.
.jpg)
22 proc. pracowników mówi, że je w pośpiechu. Jak to zmienić?
Pracownicy opowiadają się za wydłużeniem przerw w pracy i spokojnym zjedzeniem posiłku. Trwające działania nad zmianami prawa pracy, idą w kierunku wprowadzenia dodatkowej, krótkiej przerwy. Co można zrobić już dziś, aby pracownik oszczędzał czas?