Potrzeby pracodawców i pracowników zaczynają się rozmijać
Niepewność ekonomiczna i hamowanie gospodarki sprawiają, że pracodawcy coraz mniej chętnie dają podwyżki oraz benefity finansowe. Tymczasem z powodu inflacji i rosnących cen, pracownicy coraz mocniej upominają si o takie rekompensaty.

.jpg)
Pracodawca zapewniający posiłki jest i będzie bardziej atrakcyjny
Aż 62 proc. pracowników uważa, że pracodawcy, którzy zapewniają pracownikom posiłki, będą bardziej atrakcyjni ze względu na rosnące ceny. Wyżywienie w miejscu pracy stanie się atrakcyjnym benefitem dla kandydatów starających się o miejsce pracy.
.jpg)
Batonik, kanapka czy ciepły obiad?
Zdrowe i zrównoważone posiłki wpływają bezpośrednio na jakość życia i efektywność funkcjonowania, także w pracy. Dlatego istotna jest dziś edukacja żywieniowa pracowników w zakresie wyboru posiłku.
.jpg)
Rezygnują z pracy, ponieważ się wypalili
Fala wypalenia zawodowego ogarnia coraz więcej krajów. Pracownicy odchodzą z pracy w ciemno, bez zapewnienia sobie nowego zatrudnienia. Jak rozpoznać wypalenie zawodowe, jak sobie z nim radzić?
.jpg)
Przy świątecznym stole, czyli jak celebrujemy pracownicze wigilie
Większość pracodawców decyduje się na świąteczne inicjatywy. W ramach benefitów pozapłacowych obdarowują pracowników świątecznymi upominkami, a spotkania przy wspólnym stole lub przy firmowej choince to jeden z najlepszych sposobów na integrację.

Jak wspierać zaangażowanie pracowników? Odpowiedzi znajdziesz w e-booku People Innovation
Za nami II edycja konkursu People Innovation, w którym wzięli udział autorzy najciekawszych projektów w obszarze HR. Chcesz poznać sprawdzone programy? Znajdziesz je w najnowszym e-booku.
.jpg)
Obiad dostarczony przez robota, a może przez drona? To dzieje się już dziś.
Dostawcy jedzenia wdrażają nowinki technologiczne, aby usprawnić dostawy - nie tylko w modelu B2C, ale także w B2B. Globalny kryzys zdrowotny jeszcze przyspieszył niektóre zmiany, dostawy są realizowane przez zdalnie sterowane roboty lub nawet drony.
.jpg)
22 proc. pracowników mówi, że je w pośpiechu. Jak to zmienić?
Pracownicy opowiadają się za wydłużeniem przerw w pracy i spokojnym zjedzeniem posiłku. Trwające działania nad zmianami prawa pracy, idą w kierunku wprowadzenia dodatkowej, krótkiej przerwy. Co można zrobić już dziś, aby pracownik oszczędzał czas?

Lunchomat - bezobsługowy system wydawania posiłków pracowniczych
Rewolucja w organizacji procesu żywienia pracowników. Lunchomat to nowoczesne urządzenie, które usprawnia proces odbierania posiłków pracowniczych zamówionych za pośrednictwem aplikacji SmartLunch.

Benefity dla młodego pokolenia
Pracodawca, który chce nadążać za młodymi pokoleniami pracowników musi być na bieżąco i szybko aktualizować swoje propozycje benefitów.

Rola kobiet w przemyśle
Kobiety na rynku pracy coraz wyraźniej zaznaczają swoją obecność. Zwiększona automatyzacja i robotyzacja powodują, że w fabrykach wraz z odciążeniem pracy fizycznej jest ich także coraz więcej.

7 wyzwań dla zarządzających fabrykami w Polsce - już jest raport infuture.institute
Już jest raport „Food. Factories. Fluidity. Żywienie w fabrykach. Scenariusze przyszłości 2030” przygotowanego przez infuture.institute na zlecenie SmartLunch. Pobierz pełne wydanie raportu i poznaj kierunki zmian w branży produkcyjnej.

Jak będą wyglądać posiłki w pracy?
Przedpremierowo prezentujemy pierwsze wnioski i wyniki badań z raportu „Food. Factories. Fluidity. Żywienie w fabrykach. Scenariusze przyszłości 2030” przygotowanego przez infuture.institute

Wielka rezygnacja z pracy
Przyzwyczajeni jesteśmy do masowych zwolnień pracowników w czasach kryzysów, tymczasem Stany Zjednoczone zapoczątkowały nowe zjawisko jakim jest masowa fala rezygnacji z pracy. Czy trend dotrze do Polski?