Quiet quitting – zjawisko cichej rezygnacji na rynku pracy

Na rynku pracy coraz bardziej widoczne jest zjawisko quiet quitting, czyli cichej rezygnacji. Polega na minimalnym zaangażowaniu w pracę i traktowaniu jej jedynie jako źródła zarobków bez angażowania się. Czy w tej sytuacji benefity mogą być pomocne?

Zespół SmartLunch
Zespół SmartLunch
Czy fabryki to dobre miejsca pracy dla kobiet? Pobierz e-booka.
Zespół SmartLunch

Czy fabryki to dobre miejsca pracy dla kobiet? Pobierz e-booka.

Z ankiety przeprowadzonej wśród użytkowniczek aplikacji SmartLunch wynika, że 75 proc. z nich uważa, że branża produkcyjna jest dobrym miejscem do pracy. To jednak wcale nie oznacza, że nie ma obszarów do poprawy.

Ranking benefitów pozapłacowych
Zespół SmartLunch

Ranking benefitów pozapłacowych

Dopłaty do dojazdów, dofinansowanie posiłków, opieka medyczna i psychologiczna, praca zdalna, elastyczne godziny pracy – to najpopularniejsze świadczenia pozapłacowe ubiegłego roku.

Najczęściej popełniane błędy w motywowaniu pracowników
Zespół SmartLunch

Najczęściej popełniane błędy w motywowaniu pracowników

Obdarowani pracownicy nie znają wartości oferowanych benefitów, natomiast pracodawcy nie sprawdzają zadowolenia z oferowanych benefitów – to błędy popełniane przy motywowaniu pracowników związane z benefitami.

Jaka jest rola benefitów w procesie rekrutacji?
Zespół SmartLunch

Jaka jest rola benefitów w procesie rekrutacji?

Unijne prawo zmierza w kierunku zobligowania pracodawców do komunikowania w ofercie pracy widełek płacowych przewidzianych na danym stanowisku. A co z ofertą benefitową? Czy warto pisać o benefitach pracowniczych już na tym etapie?

Przemysł 4.0. Musimy się dokształcać.

Przemysł 4.0. Musimy się dokształcać.

Weszliśmy w erę podnoszenia kwalifikacji i przekwalifikowania się. Aż 68 proc. firm inwestuje w szkolenia upskillingu i reskillingu, aby odpowiedzieć na zmiany w organizacji, a 65 proc. szkoli swoich pracowników z nowych technologii.

Zespół SmartLunch
Potrzeby pracodawców i pracowników zaczynają się rozmijać

Potrzeby pracodawców i pracowników zaczynają się rozmijać

Niepewność ekonomiczna i hamowanie gospodarki sprawiają, że pracodawcy coraz mniej chętnie dają podwyżki oraz benefity finansowe. Tymczasem z powodu inflacji i rosnących cen, pracownicy coraz mocniej upominają si o takie rekompensaty.

Zespół SmartLunch
Pracodawca zapewniający posiłki jest i będzie bardziej atrakcyjny

Pracodawca zapewniający posiłki jest i będzie bardziej atrakcyjny

Aż 62 proc. pracowników uważa, że pracodawcy, którzy zapewniają pracownikom posiłki, będą bardziej atrakcyjni ze względu na rosnące ceny. Wyżywienie w miejscu pracy stanie się atrakcyjnym benefitem dla kandydatów starających się o miejsce pracy. 

Zespół SmartLunch
Batonik, kanapka czy ciepły obiad? 

Batonik, kanapka czy ciepły obiad? 

Zdrowe i zrównoważone posiłki wpływają bezpośrednio na jakość życia i efektywność funkcjonowania, także w pracy. Dlatego istotna jest dziś edukacja żywieniowa pracowników w zakresie wyboru posiłku.

Zespół SmartLunch
Rezygnują z pracy, ponieważ się wypalili

Rezygnują z pracy, ponieważ się wypalili

Fala wypalenia zawodowego ogarnia coraz więcej krajów. Pracownicy odchodzą z pracy w ciemno, bez zapewnienia sobie nowego zatrudnienia. Jak rozpoznać wypalenie zawodowe, jak sobie z nim radzić?

Zespół SmartLunch
Przy świątecznym stole, czyli jak celebrujemy pracownicze wigilie

Przy świątecznym stole, czyli jak celebrujemy pracownicze wigilie

Większość pracodawców decyduje się na świąteczne inicjatywy. W ramach benefitów pozapłacowych obdarowują pracowników świątecznymi upominkami, a spotkania przy wspólnym stole lub przy firmowej choince to jeden z najlepszych sposobów na integrację.

Zespół SmartLunch
Jak wspierać zaangażowanie pracowników? Odpowiedzi znajdziesz w e-booku People Innovation

Jak wspierać zaangażowanie pracowników? Odpowiedzi znajdziesz w e-booku People Innovation

Za nami II edycja konkursu People Innovation, w którym wzięli udział autorzy najciekawszych projektów w obszarze HR. Chcesz poznać sprawdzone programy? Znajdziesz je w najnowszym e-booku.

Zespół SmartLunch
Obiad dostarczony przez robota, a może przez drona? To dzieje się już dziś.

Obiad dostarczony przez robota, a może przez drona? To dzieje się już dziś.

Dostawcy jedzenia wdrażają nowinki technologiczne, aby usprawnić dostawy - nie tylko w modelu B2C, ale także w B2B. Globalny kryzys zdrowotny jeszcze przyspieszył niektóre zmiany, dostawy są realizowane przez zdalnie sterowane roboty lub nawet drony.

Zespół SmartLunch
22 proc. pracowników mówi, że je w pośpiechu. Jak to zmienić?

22 proc. pracowników mówi, że je w pośpiechu. Jak to zmienić?

Pracownicy opowiadają się za wydłużeniem przerw w pracy i spokojnym zjedzeniem posiłku. Trwające działania nad zmianami prawa pracy, idą w kierunku wprowadzenia dodatkowej, krótkiej przerwy. Co można zrobić już dziś, aby pracownik oszczędzał czas?

Zespół SmartLunch