Potrzeby pracodawców i pracowników zaczynają się rozmijać

Niepewność ekonomiczna i hamowanie gospodarki sprawiają, że pracodawcy coraz mniej chętnie dają podwyżki oraz benefity finansowe. Tymczasem z powodu inflacji i rosnących cen, pracownicy coraz mocniej upominają si o takie rekompensaty.

Zespół SmartLunch
Zespół SmartLunch
Pracodawca zapewniający posiłki jest i będzie bardziej atrakcyjny
Zespół SmartLunch

Pracodawca zapewniający posiłki jest i będzie bardziej atrakcyjny

Aż 62 proc. pracowników uważa, że pracodawcy, którzy zapewniają pracownikom posiłki, będą bardziej atrakcyjni ze względu na rosnące ceny. Wyżywienie w miejscu pracy stanie się atrakcyjnym benefitem dla kandydatów starających się o miejsce pracy. 

Batonik, kanapka czy ciepły obiad? 
Zespół SmartLunch

Batonik, kanapka czy ciepły obiad? 

Zdrowe i zrównoważone posiłki wpływają bezpośrednio na jakość życia i efektywność funkcjonowania, także w pracy. Dlatego istotna jest dziś edukacja żywieniowa pracowników w zakresie wyboru posiłku.

Rezygnują z pracy, ponieważ się wypalili
Zespół SmartLunch

Rezygnują z pracy, ponieważ się wypalili

Fala wypalenia zawodowego ogarnia coraz więcej krajów. Pracownicy odchodzą z pracy w ciemno, bez zapewnienia sobie nowego zatrudnienia. Jak rozpoznać wypalenie zawodowe, jak sobie z nim radzić?

Przy świątecznym stole, czyli jak celebrujemy pracownicze wigilie
Zespół SmartLunch

Przy świątecznym stole, czyli jak celebrujemy pracownicze wigilie

Większość pracodawców decyduje się na świąteczne inicjatywy. W ramach benefitów pozapłacowych obdarowują pracowników świątecznymi upominkami, a spotkania przy wspólnym stole lub przy firmowej choince to jeden z najlepszych sposobów na integrację.

Jak wspierać zaangażowanie pracowników? Odpowiedzi znajdziesz w e-booku People Innovation

Jak wspierać zaangażowanie pracowników? Odpowiedzi znajdziesz w e-booku People Innovation

Za nami II edycja konkursu People Innovation, w którym wzięli udział autorzy najciekawszych projektów w obszarze HR. Chcesz poznać sprawdzone programy? Znajdziesz je w najnowszym e-booku.

Zespół SmartLunch
Obiad dostarczony przez robota, a może przez drona? To dzieje się już dziś.

Obiad dostarczony przez robota, a może przez drona? To dzieje się już dziś.

Dostawcy jedzenia wdrażają nowinki technologiczne, aby usprawnić dostawy - nie tylko w modelu B2C, ale także w B2B. Globalny kryzys zdrowotny jeszcze przyspieszył niektóre zmiany, dostawy są realizowane przez zdalnie sterowane roboty lub nawet drony.

Zespół SmartLunch
22 proc. pracowników mówi, że je w pośpiechu. Jak to zmienić?

22 proc. pracowników mówi, że je w pośpiechu. Jak to zmienić?

Pracownicy opowiadają się za wydłużeniem przerw w pracy i spokojnym zjedzeniem posiłku. Trwające działania nad zmianami prawa pracy, idą w kierunku wprowadzenia dodatkowej, krótkiej przerwy. Co można zrobić już dziś, aby pracownik oszczędzał czas?

Zespół SmartLunch
Lunchomat - bezobsługowy system wydawania posiłków pracowniczych

Lunchomat - bezobsługowy system wydawania posiłków pracowniczych

Rewolucja w organizacji procesu żywienia pracowników. Lunchomat to nowoczesne urządzenie, które usprawnia proces odbierania posiłków pracowniczych zamówionych za pośrednictwem aplikacji SmartLunch.

Zespół SmartLunch
Benefity dla młodego pokolenia

Benefity dla młodego pokolenia

Pracodawca, który chce nadążać za młodymi pokoleniami pracowników musi być na bieżąco i szybko aktualizować swoje propozycje benefitów.

Zespół SmartLunch
Rola kobiet w przemyśle

Rola kobiet w przemyśle

Kobiety na rynku pracy coraz wyraźniej zaznaczają swoją obecność. Zwiększona automatyzacja i robotyzacja powodują, że w fabrykach wraz z odciążeniem pracy fizycznej jest ich także coraz więcej.

Zespół SmartLunch
7 wyzwań dla zarządzających fabrykami w Polsce - już jest raport infuture.institute

7 wyzwań dla zarządzających fabrykami w Polsce - już jest raport infuture.institute

Już jest raport „Food. Factories. Fluidity. Żywienie w fabrykach. Scenariusze przyszłości 2030” przygotowanego przez infuture.institute na zlecenie SmartLunch. Pobierz pełne wydanie raportu i poznaj kierunki zmian w branży produkcyjnej.

Zespół SmartLunch
Jak będą wyglądać posiłki w pracy?

Jak będą wyglądać posiłki w pracy?

Przedpremierowo prezentujemy pierwsze wnioski i wyniki badań z raportu „Food. Factories. Fluidity. Żywienie w fabrykach. Scenariusze przyszłości 2030” przygotowanego przez infuture.institute

Zespół SmartLunch
Wielka rezygnacja z pracy

Wielka rezygnacja z pracy

Przyzwyczajeni jesteśmy do masowych zwolnień pracowników w czasach kryzysów, tymczasem Stany Zjednoczone zapoczątkowały nowe zjawisko jakim jest masowa fala rezygnacji z pracy. Czy trend dotrze do Polski?

Zespół SmartLunch