W tej sekcji przedstawiamy informacje oraz cenne porady dotyczące żywienia zbiorowego w dużych firmach. To duże wyzwanie organizacyjne i logistyczne. Współcześnie wiele firm wie, że o pracowników trzeba dbać i dlatego zapewnia im obiady lub drugie śniadanie w pracy bądź częściowo je finansuje.
Najedzony pracownik jest o 20 proc. bardziej wydajny – mówią dane WHO. Pełnowartościowe posiłki spożywane podczas pracy zawodowej poprawiają efektywność.
Pokolenie Z w miejscu pracy chętnie korzysta z posiłków. Czego chcą przedstawiciele pokolenia Z, jakie są ich preferencje żywieniowe i jak je wykorzystać?
Innowacje w cateringowej technologii już zachodzą. Roboty i drony dostarczają jedzenie, superkomputery i czaty piszą książki kucharskie oraz komponują posiłki.
Odżywianie jest jednym z bezpośrednich czynników wpływających na dobrostan. Odpowiednia dieta, m.in. wedle nurtu food as medicine może pomóc w prewencyjnym podejściu do fizycznego i psychicznego zdrowia pracownika.
Zdrowe i zrównoważone posiłki wpływają bezpośrednio na jakość życia i efektywność funkcjonowania, także w pracy. Dlatego istotna jest dziś edukacja żywieniowa pracowników w zakresie wyboru posiłku.