85% menedżerów nie może się mylić - jak SmartLunch zwiększa efektywność pracy.
Współpracujemy z dwustu pięćdziesięcioma firmami, a w każdej z nich możemy liczyć na organizacyjną pomoc pracownika, który jest opiekunem naszej platformy.
Postanowiliśmy więc dowiedzieć się, jakie cele biznesowe wspieramy u naszych klientów.
Wyniki ankiety są bardzo satysfakcjonujące i potwierdzają nasze dotychczasowe przypuszczenia, mianowicie ponad 85% menedżerów uważa, że SmartLunch wpływa pozytywnie na efektywność pracowników. W poniższym artykule tłumaczymy, czym jest to spowodowane.
W SmartLunch wiemy, jak cenny jest czas. Dlaczego dzięki nam zwiększa się wydajność? Bo wiemy, jak go oszczędzać.
Wdrożenie SmartLunch eliminuje marnowanie przerwy obiadowej. Zdajemy sobie sprawę, jak wielką powierzchnią dysponują produkcyjne zakłady pracy - SmartLunch przy współpracy z firmą i pracownikami dopasowuje dostawy tak, aby zminimalizować potrzebę przemieszczania się do kantyny, która nierzadko oddalona jest o 200 metrów. Korzystając z naszej aplikacji wystarczy zapewnić pomieszczenie socjalne spełniające rolę stołówki, dostarczane posiłki są ciepłe i nie wymagają podgrzewania.
Użytkownicy nie muszą przejmować się długim oczekiwaniem w kolejce po posiłek ani organizacyjnymi problemami z zamówieniem. Jak głosi stara maksyma - czas to pieniądz. Dzięki naszej platformie jedno łączy się z drugim.
DLACZEGO PRACOWNICY LUBIĄ SMARTLUNCH?
Pracownicy zakładów produkcyjnych mają wybór pomiędzy zamawianiem posiłków bezpośrednio z aplikacji na swoich smartfonach a skorzystaniem z funkcjonalnego SmartBoxu umieszczonego na terenie hali. Menu pojawia się z wyprzedzeniem, można więc wybrać posiłki na cały nadchodzący tydzień. Osoby decydujące się na korzystanie z opcji mobilnej otrzymują przypomnienia o zbliżającej się godzinie złożenia zamówienia. Dzięki temu przerwę w pracy mogą poświęcić całkowicie na regenerację, nie zastanawiają się, co zjedzą i czy zdążą spokojnie się najeść w wyznaczonym czasie. Oszczędzają również czas, który w innej sytuacji przeznaczyliby na płatności - w SmartLunch nie trzeba szukać drobnych czy czekać na wydanie reszty - środki zostaną potrącone z wynagrodzenia bądź pobrane z karty.
Dlaczego jedzenie w kantynie, indywidualne zamówienie z restauracji, czy nawet samodzielne przygotowanie posiłków nie są dobrymi alternatywami dla SmartLunch?
Pracownik, do którego dojeżdża wcześniej zamówiony obiad, nie musi martwić się gotowaniem albo zastanawiać, czy kierowca dotrze do wskazanego miejsca. Jest zadowolony, wypoczęty i najedzony, co skutkuje zwiększeniem satysfakcji z pracy i w związku z tym większą wydajnością.
ILE KOSZTUJE SMARTLUNCH?
Wiemy już, że SmartLunch poprzez ograniczenie niepotrzebnego trwonienia czasu pozwala zwiększyć efektywność i podnieść produktywność pracowników. Ale jak wygląda strona finansowa? Bardzo korzystnie!
Standardowa opcja wdrożenia SmartLunch opiera się na dziennym dofinansowaniu posiłku pracowniczego w wysokości 6 zł brutto - jest to cena zupy lub bułki. Pracownik może także dopłacić kilka złotych więcej i skorzystać z bardziej urozmaiconego menu. Magia SmartLunch polega również na tym, że dofinansowanie w wysokości 6 zł generuje dla pracodawcy koszt około 50 zł netto miesięcznie. Jak to możliwe?
Koszt żywienia 100 pracowników wynosi więc około 5000 zł netto i nie podlega składkom ZUS-u. Finansowanie posiłków pracowniczych (do kwoty 190 zł) jest z nich zwolnione, zarówno po stronie pracodawcy, jak i pracownika. Nie ma się więc nad czym zastanawiać, SmartLunch to z pewnością opłacalny benefit.
NAJEDZONY PRACOWNIK = EFEKTYWNY PRACOWNIK
Jeśli dla pracodawcy istotną kwestią jest zdrowie podwładnych, wdrożenie SmartLunch jest znakomitym pomysłem. Zdrowy pracownik to wydajny pracownik. Według WHO ciepły posiłek podwyższa koncentrację i wydajność w pracy nawet o 20%. Ponadto pracownicy nie ryzykują przeziębieniem w wyniku przemieszczania się do oddalonej stołówki - często wyjście z terenu hali produkcyjnej wiąże się z radykalną zmianą temperatury powietrza.
Dlaczego SmartLunch? To proste! Żeby zwiększyć efektywność. Według raportu “Polska 2030”1 polscy pracownicy sektora produkcji przemysłowej są aż o 59% mniej produktywni od naszych zachodnich sąsiadów. Najedzeni pracownicy będą także mniej narażeni na wypadki, ponieważ zwiększa się ich koncentracja.
Nasza platforma jest więc idealnym rozwiązaniem problemu niskiej produktywności. Jest benefitem ciekawym, potrzebnym i świeżym. Zapewnia nie tylko zdrowy, ciepły posiłek dla zmęczonego pracownika, ale także interesującą formą przyciąga nowych kandydatów.
1https://manager24.pl/produktywnosc-pracy-w-polsce-jak-dogonic-europe/