Nowy benefit? SmartLunch!
Czy w XXI wieku benefity pracownicze są już normą? Jak najbardziej tak. Powód jest prosty: atrakcyjny pracodawca powinien wyróżniać się na tle konkurencji. Atrakcyjna polityka benefitowa przyciąga talenty z rynku i pomaga zatrzymać najlepszych.
W czasach, w których nie wiążemy się już z jednym zakładem pracy na całe życie, firmy starają się nie tylko przyciągać nowe osoby, ale także utrzymać w organizacji pracowników i pracownice z długim stażem.
Dlaczego warto inwestować w benefity? Szczegółowo wyjaśniliśmy to TUTAJ. Jeśli pracodawcy zależy na lojalności zatrudnionych osób, musi na nią zapracować. Jeśli pracownik/pracownica czuje się w organizacji szczęśliwy i spełniony, zmniejsza się prawdopodobieństwo odejścia do konkurencji. Jak jednak wytworzyć wśród kadry poczucie docenienia? Jednym ze skutecznych narzędzi jest efektywna polityka benefitowa.
Pracodawca oferujący różnego rodzaju dodatki, buduje wizerunek dbającego o komfort i zadowolenie osób, które zatrudnia. Jest on oczywiście zgodny z prawdą - w końcu troskę o zdrowie (psychiczne i fizyczne) najłatwiej wyrazić przez dopłacanie do szerokiej opieki medycznej, dostępu do sieci siłowni, czy właśnie posiłków pracowniczych.
Jak dowiedzieć się, jakich benefitów oczekują pracownicy i pracownice?
Jeśli zastanawiasz się nad wdrożeniem do firmy kolejnego benefitu, pozwól pracownikom zadecydować. O tym, jak zrobić to najlepiej pisaliśmy już wcześniej. Oczywiście najwygodniejszą metodą jest przeprowadzenie szczegółowej ankiety. Warto pamiętać o zadawaniu precyzyjnych pytań, zarówno otwartych, jak i zamkniętych. Pracownicy i pracownice mogą wówczas szczerze opowiedzieć o swoich potrzebach. Bardzo ważne jest zbadanie satysfakcji z obecnej oferty benefitowej - może się okazać, że niektóre dodatki są niepotrzebne, ponieważ zadowalają małą liczbę zatrudnionych osób. Kolejnym punktem, na który należy zwrócić uwagę jest cykliczność prowadzonych badań. Benefit pożądany w jednym roku, w następnym może okazać się już nieatrakcyjny dla pracowników.
A jeśli zdecydują się na dofinansowanie do posiłków pracowniczych…
Wybierz SmartLunch! Według badań serwisu pracuj.pl aż 55 proc. pytanych oczekuje dofinansowań do obiadów w pracy (1). Jak widać, posiłki pracownicze z dofinansowaniem pracodawcy są coraz popularniejszym benefitem na rynku świadczeń pozapłacowych.
Prywatna opieka medyczna, dofinansowanie do wczasów, czy karnet sportowy nadal są pożądane i ważne, ale nie są nowe! Są standardem w większości dbających o swoich pracowników i pracownice firm. Warto stworzyć więc atrakcyjny pakiet, w którym poza klasycznymi dodatkami, znajdzie się także miejsce dla innowacyjnych rozwiązań. Jak to zrobić? Dowiesz się TUTAJ.
Dlaczego SmartLunch przyciągnie uwagę nowych kandydatów/kandydatek, a także pozwoli zmniejszyć rotację pracowniczą? Bo jest benefitem świeżym. Funkcjonalny sposób zamawiania, posiłki ze znanych lokalnie restauracji w niższych cenach, korzystne dofinansowanie - wszystkie te czynniki działają na korzyść pracodawcy, który wychodzi naprzeciw oczekiwaniom pracowników.
Stołówki pracownicze i bufety zakładowe nie są niczym odkrywczym, funkcjonowały już nawet w poprzednim stuleciu. Natomiast nowa forma żywienia, którą proponuje SmartLunch, jest nie tylko atrakcyjniejsza dla pracowników, którzy mogą spróbować nowych smaków i decydować się na codziennie inne danie. Przede wszystkim jest najbardziej opłacalna dla pracodawców i kadry menedżerskiej. Dlaczego?
Po pierwsze: ulga podatkowa
Dofinansowanie do posiłków pracowniczych, których koszt nie przekracza 190 zł miesięcznie (dla jednej osoby) jest zwolnione z odprowadzania składek ZUS. W konsekwencji, pracodawca może “upiec dwie pieczenie na jednym ogniu” - zyskuje zadowolenie pracowników i oszczędza. Budżet na wprowadzenie benefitu nie musi więc być duży, wystarczy rozsądnie go zagospodarować.
Po drugie: automatyczne rozliczenia
Dzięki funkcjonalności aplikacji SmartLunch, osoby uprawnione otrzymują dostęp do konta administratora. Oznacza to wgląd w liczbę zamawianych posiłków oraz dostęp do szczegółowych rozliczeń wszystkich pracowników. Nie ma potrzeby prowadzenia drobiazgowej dokumentacji - wystarczy zaznaczyć wybrany okres, a system automatycznie wygeneruje raport.
Po trzecie: samodzielność
Po wdrożeniu SmartLunch do firmy, każdy z pracowników otrzymuje dostęp do wygodnej aplikacji. Może zamówić posiłki z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem oraz wybrać dowolną godzinę i lokalizację. Kadra menedżerska nie musi ingerować w organizowanie posiłków ani ich szczegółowe rozliczanie. Pracownik czy pracownica ma również możliwość anulowania posiłku do dwóch godzin przed planowaną dostawą - nie ma więc mowy o stratach w przypadku nagłego urlopu czy choroby.
Nowy benefit? SmartLunch!
Jeśli zastanawiasz się nad wprowadzeniem do firmy nowego benefitu, koniecznie powiadom pracowników i pracownice o możliwości wdrożenia aplikacji SmartLunch. Nasz benefit łączy w sobie świeżość, funkcjonalność i atrakcyjność. Innowacyjna forma wpływa także na wizerunek pracodawcy - dbającego o komfort i zadowolenie zatrudnionych osób.
Przypisy
1 - https://media.pracuj.pl/78522-polacy-o-jedzeniu-w-pracy