Co to jest kantyna?
Kantyna pracownicza, czyli pomieszczenie socjalne przeznaczone dla pracowników, gdzie mogą zjeść posiłek i odpocząć w trakcie przerw w pracy.
Kantyna to często duże pomieszczenie wyposażone w stoły, krzesła, bufet lub kuchnię, gdzie serwowane są posiłki i napoje. W kantynie pracownicy mogą kupić różnorodne produkty - posiłki główne, zupy, sałatki. Często w kantynie proponuje się przekąski na ciepło lub zimno w formie kanapek, zapiekanek, pizzy.
W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie zdrowym stylem życia, kantyna coraz częściej oferuje zdrowe opcje, a w nich podstawowe produkty takie jak owoce, jogurty naturalne, orzechy, surowe warzywa czy dania wegetariańskie.
Kantyna - w stronę integracji pracowników
Kantyny pracownicze z reguły organizowane są w zakładach produkcyjnych, w których zatrudnienie znajduje duża ilość pracowników fizycznych. Takie kantyny najczęściej są zamknięte dla gości spoza firmy.
Kantyna w fabrykach i zakładach przemysłowych to nie tylko miejsce, gdzie pracownicy mogą zjeść posiłek, ale również kluczowy element infrastruktury, który przyczynia się do poprawy komfortu pracy, relacji między pracownikami oraz ich integracji.
Kantyna w biurowcach zlokalizowanych w centrach miast może być wspólna dla pracowników firm, które mają w nim swoje biura, może być zamknięta lub otwarta dla gości z zewnątrz.
Kantyna ma specjalne strefy
Kantyna pracownicza wraz z zapleczem kuchennym stanowią specjalnie wydzielone strefy w budynku zakładu pracy przeznaczone na potrzeby produkcji, dystrybucji i spożywania posiłków.
Kantyna pracownicza z reguły składa się z trzech stref. W kantynie jest sala do konsumpcji wyposażona w stoliki z krzesłami, linię wydawczą ze zintegrowanymi urządzeniami grzewczymi i chłodniczymi, w których eksponowane są przygotowane potrawy. W kantynie jest też zaplecze kuchenne, w którym przechowywane są podstawowe produkty, odbywa się przygotowanie i obróbka termiczna produktów.
Bufet może prowadzić operator z zewnątrz. Kantyna to wymagające przedsięwzięcie
Prowadzenie kantyny wymaga wiedzy i doświadczenia dlatego większość firm decydujących się otworzyć firmową stołówkę wybiera współpracę z zewnętrznym operatorem, który kompleksowo zorganizuje i poprowadzi kantynę pracowniczą. W ramach usługi oferuje się outsourcing uwzględniający przygotowywanie posiłków w kuchni zewnętrznej i/lub kuchni w zakładzie pracy, prowadzenie kantyny w oparciu o partnerów, model hybrydowy lub partnerstwo technologiczne przy prowadzeniu kantyny.