
VAT, PIT, ZUS na talerzu - relacja z eksperckiego webinaru
Już jest dostępne nagranie ze zorganizowanego przez nas webinaru na temat rozliczania i organizowania posiłków pracowniczych. Godzinne nagranie to kompendium wiedzy dla wszystkich tych, którzy wdrażają i rozliczają benefity pozapłacowe.
W trakcie spotkania Svitlana Strachowicz, radca prawny i partner w TSL Lawyers Strachowicz i Wspólnicy sp. k. udzieliła merytorycznych i wyczerpujących odpowiedzi na pytania związane z finansowaniem i rozliczaniem posiłków pracowniczych, w których koszcie partycypuje pracodawca.
Svitlana Strachowicz wyjaśniła uczestnikom m.in.:
- jakie źródła finansowania tego benefitu dopuszcza obowiązujące prawo,
- jakie zmiany niesie za sobą podniesienie wysokości kwoty zwolnionej z ZUS, a przeznaczonej właśnie na posiłki pracownicze - ze 190 zł na 300 zł dla pracownika miesięcznie,
- czy nieodpłatne świadczenie w postaci benefitu żywieniowego stanowi przychód pracownika i czy można jakoś uniknąć płacenia PIT,
- a czy pracodawca, który zdecyduje się zapewnić posiłek pracownikom, może zaliczyć ten wydatek do kosztów uzyskania przychodu i odliczyć VAT,
- co trzeba zrobić, aby posiłki pracownicze finansować z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych.

Prócz prawnych aspektów organizacji zbiorowego procesu żywienia pracowników rozmawialiśmy także o potrzebach pracowników w kontekście świadczeń pozapłacowych. Czy dostawcy benefitów mogą wesprzeć pracodawców w dbaniu o ich dobrostan. Czy to inwestycja, która się wszystkim opłaca? Tu z pomocą przyjdzie Artur Dzięgielewski, Head of HR & Accounting w SmartLunch.
Wyjaśnił uczestnikom m.in. dlaczego:
- organizacja posiłków pracowniczych to inwestycja, która wszystkim się opłaca,
- jakie korzyści widzi pracownik w oferowanym przez SmartLunch beneficie, a jakie pracodawca,
- czy posiłek pracowniczy możemy zaliczyć w poczet benefitów wspierających budowanie dobrostanu pracowników
- oraz czy wpływa na atrakcyjność pracodawcy na rynku pracy.