Jak zwiększać odporność pracowników w sezonie przeziębień
Zespół SmartLunch

Jak zwiększać odporność pracowników w sezonie przeziębień

Zbilansowana dieta może wzmocnić układ odpornościowy pracowników, zmniejszając absencje z powodu chorób w sezonie przeziębień.

Sezon jesienno-zimowy to czas infekcji, kiedy wirusy i bakterie rozprzestrzeniają się jak pożar w suchej trawie. W miejscu pracy będącym dużym skupiskiem ludzi spędzających większość swojego dnia, zagrożenie zarażenia się chorobami jest jeszcze większe.

Odporność organizmu, a liczba zachorowań

Jednym ze sposobów na zminimalizowanie ryzyka przeziębienia i uniknięcia leczenia jest odpowiednia dieta. Zdrowa żywność może działać jak tarcza, wzmacniając układ odpornościowy i pomagając w zmniejszeniu absencji z powodu chorób. Odporność organizmu buduje styl życia, a przede wszystkim zdrowa dieta i codzienna dawka aktywności fizycznej.

Inwestycja w zdrowie. Jak wzmocnić odporność i uniknąć zwolnień lekarskich?

Odpowiednia dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, zwłaszcza podczas sezonu przeziębień i chroni nas przed zachorowaniem. Nasz organizm jest w stanie wiele znieść i samodzielnie naprawić, jeśli będzie odpowiednio odżywiony. Skupienie się na dobrej jakości jedzeniu, witaminach, pełnym składników minerałach, probiotyków, błonniku oraz unikanie niezdrowych produktów może znacząco wzmocnić układ odpornościowy.

Zbilansowana dieta w czasie infekcji

Polskie Towarzystwo Dietetyki podkreśla, że prawidłowo dobrana i urozmaicona dieta dostarcza odpowiedniej ilości różnych składników odżywczych, które wspierają naszą odporność.

Nie ma jednego produktu spożywczego, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki w odpowiednich ilościach. Dlatego wykorzystanie wielu różnych produktów pozwala na prawidłowe zbilansowanie i ułożenie diety – rekomenduje się konsumowanie około 60 różnorodnych produktów na miesiąc.

Kanon zasad żywieniowych, który poprawia odporność organizmu

Warto inwestować w edukację pracowników na temat zdrowego odżywiania, aby zbudować silniejsze i bardziej odporne kadry.

Gdyby ludzie stosowali się do prostych zasad, mielibyśmy zdecydowanie bardziej odpornych i zdrowych pracowników. Niestety wciąż poszukujemy magicznych środków, które mogą pomóc w byciu zdrowym, zamiast zacząć od fundamentów.

Talerz zdrowia na naszą odporność

Żeby zmaksymalizować pracę układu odpornościowego szczególnie w czasie infekcji, dietetycy zalecają wdrożenie „talerza zdrowia” - to zasady zdrowego żywienia. Talerz jest alternatywą dla popularnej piramidy zdrowego żywienia.

Jak wyglądają podstawowe zasady zdrowego żywienia? Na pewno obejmują pięć posiłków dziennie, czyli niektóre z nich przypadają na czas pracy.

Co powinno znaleźć się na talerzu?

  • Warzywa i owoce w każdym posiłku (szczególnie warzywa)
  • Duże ilości produktów zbożowych z pełnego ziarna (np. płatki owsiane, pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, makaron razowy)
  • Strączki (np. fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, bób)
  • Ryby (szczególnie tłuste ryby morskie,1-2 razy w tygodniu
  • Niskotłuszczowe produkty mleczne (szczególnie fermentowane)
  • Orzechy i nasiona (np. orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona słonecznika)
  • W bardzo ograniczonych ilościach sól, cukier i słodycze
  • Mało mięsa czerwonego i przetworów mięsnych (np. kiełbas, wędliny)
    Jeśli będziemy trzymać się tego przepisu – wraz z dostarczaniem organizmowi odpowiedniej ilości kalorii - ryzyko niedoborów składników mineralnych i witamin będzie znikome, a tym samym nasza tarcza immunologiczna mocniejsza.

Budujemy odporność spożywając witaminę C

Witaminy i minerały odgrywają kluczową rolę w wzmocnieniu układu odpornościowego. W sezonie zwiększonej liczby zachorowań, jedzmy więcej niż zwykle warzyw i owoców bogatych w witaminę C. Witamina c jest silnym przeciwutleniaczem niszczącym wolne rodniki odpowiedzialne za choroby, odtruwa organizm, działa przeciwzapalnie, wspiera układ sercowo-naczyniowy.

Weźmy pod uwagę, że ugotowany zielony groszek, marchew, szpinak zawierają nawet 90 proc. mniej witaminy C niż w postaci surowej. Krótkie gotowanie na parze powoduje o wiele mniejszą stratę – około 15 proc.

Witaminę C możemy znaleźć w cytrusach, jagodach i papryce, dobre będą świeżo wyciskane soki lub herbatki z czarnego bzu.

Na odporność wpływa także witamina D

Jesień to najlepsza pora, żeby zbadać poziom witaminy D3 i dobrać odpowiednią dawkę suplementu, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Dlaczego to ważne? Jej zbyt niski poziom może skutkować spadkiem odporności, przekładając się na większe prawdopodobieństwo złapania infekcji. Ta witamina posiada swoje receptory także na komórkach układu odpornościowego. Przy jej niedoborach, ryzyko infekcji znacząco rośnie. Przy codziennej suplementacji ryzyko infekcji spada o 49 proc.

Witaminę D można uzyskać zarówno ze słońca, jak i z produktów takich jak ryby i jaja. Warto pamiętać, że bez selenu, cynku, żelaza, nie zbudujemy pełnej odporności, te składniki mineralne są niezbędne dla zdrowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Kiszonki i probiotyki poprawią kondycję fizyczną

Jesień jest złotym czasem dla kiszonkowców - kapusta, ogórki, buraki. Oprócz składników mineralnych, kiszonki zawierają probiotyki, wspomagają więc pracę jelit, a zdrowe jelita to zdrowy cały organizm.

Ważna jest równowaga pomiędzy dobrymi a złymi bakteriami, która jest często zachwiana przez antybiotyki, inne leki, żywność przetworzoną, metale ciężkie – wtedy system odpornościowy osłabia się.

Niemieccy naukowcy przez 3 miesiące podawali probiotyki 500 osobom w wieku 18-67 lat. Efekt był taki, że uczestnicy eksperymentu znacznie rzadziej przeziębiali się, ponadto wzrosła u nich liczba białych krwinek co oznacza, że układ odpornościowy wzmocnił się.

Przyprawy, czosnek i cebula na naszą odporność

Dodajmy czosnku i cebuli. Czosnek to silny naturalny antybiotyk zawierający allicynę, ma kilkaset właściwości leczniczych, w tym działa na wirusy, pasożyty, grzyby. Cebula ma związki siarki, zwalcza zakażenia przewodu pokarmowego i oddechowego.

Dania doprawiajmy kurkumą - to nie tylko przyprawa, ale naturalny lek, jeden z najlepiej przebadanych o udowodnionym działaniu medycznym w kilkuset dolegliwościach i chorobach.

Skutecznie walczy z różnego rodzaju infekcjami. Spokojnie możemy wsypywać do potraw jedną łyżeczkę dziennie. Pamiętajmy o dodaniu odrobiny tłuszczu oraz pieprzu czarnego, którego składnik o nazwie piperyna znacząco poprawi wchłanianie leczniczej kurkuminy zawartej w kurkumie.

Wzmacnianie organizmu imbirem

Zaopatrzmy się w imbir - można kupić sproszkowany, ale najlepszy jest ekologiczny i świeży, który należy zetrzeć i zjadać z miodem, cytryną, cynamonem, kurkumą. Pomaga w przeziębieniach oraz bólach.

Napoje, napary, olejki, syropy i preparaty przygotowane na jego bazie mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzą stany zapalne dróg oddechowych.

Dodajmy miodu - ze swoimi właściwościami antybakteryjnymi i antywirusowymi, korzystanie działa na układ immunologiczny, sercowo-naczyniowy, a także goi rany i nawilża skórę.

Ważne - pijmy wodę

Woda odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych, w tym w transporcie składników odżywczych i usuwaniu toksyn z organizmu. Odpowiednie nawodnienie wspiera zdrowy układ odpornościowy, pomagając organizmowi zwalczać infekcje.

Przed zachorowaniem chroni też edukacja

Jak pracodawca może edukować na temat wpływu diety na przeziębienia i infekcje? Pracodawca może zapraszać ekspertów ds. żywienia lub dietetyków na warsztaty i wykłady na temat zdrowego odżywiania i jego wpływu na odporność.

Podczas tych spotkań eksperci mogą omówić najlepsze praktyki żywieniowe, suplementy diety oraz produkty wzmacniające układ odpornościowy.

Pracodawca może dostarczać pracownikom ulotki, broszury lub artykuły na temat zdrowego odżywiania i jego roli we wzmacnianiu odporności. Te materiały mogą być rozesłane drogą elektroniczną lub umieszczone w miejscach wspólnego użytku w fabryce lub biurze.

Śniadania na zdrowie

Organizacja może organizować wydarzenia integracyjne, takie jak śniadania zdrowego żywienia, gdzie mogą być podawane zdrowe posiłki i napoje. Podczas tych spotkań można omówić korzyści płynące z odpowiedniej diety i zachęcać pracowników do zadawania pytań.

W miejscu pracy można zapewnić zdrowe przekąski, takie jak owoce, orzechy i jogurt naturalny. Pracownicy, którzy mają łatwy dostęp do zdrowych przekąsek, są bardziej skłonni z nich korzystać, co może przyczynić się do poprawy ich ogólnej diety.

Programy motywacyjne

Pracodawca może wprowadzić programy motywacyjne nagradzające pracowników za zdrowe nawyki żywieniowe. Nagrody mogą obejmować vouchery na zakupy ze zdrowymi produktami, darmowe konsultacje z dietetykiem lub inne korzyści związane ze zdrowym stylem życia.

To może Cię zainteresować

No items found.