Najzdrowsze warzywa i ich moc zdrowotna
Zespół SmartLunch

Najzdrowsze warzywa i ich moc zdrowotna

Wśród klientów SmartLunch bardzo dużą popularnością cieszą się posiłki wegetariańskie lub mięsne z dodatkiem warzyw. Słusznym wyborem jest włączanie dużej porcji warzyw do codziennej diety ze względu na ich moc zdrowotną i wręcz leczniczy charakter.

Co wie na temat warzyw tysiąc dorosłych Australijczyków? Niewiele.

W badaniach na temat znaczenia warzyw w codziennej diecie składników odżywczych oraz korzyści zdrowotnych sprawdzano stan wiedzy przeciętnego mieszkańca Australii. Lepsze trawienie i odporność zostały wybrane jako najważniejsze dobrodziejstwa wynikające z jedzenia warzyw. Jak ocenili naukowcy zrozumienie przez konsumentów walorów zdrowotnych płynących ze spożywania warzyw, było stosunkowo niskie.

Połowa badanych nie była ich pewna, z wyjątkiem zalet marchwi i szpinaku. Chociaż powszechne tendencje cieszą, ponieważ coraz więcej ludzi je coraz więcej warzyw, a to dlatego, że ich moc zdrowotna jest ogólnie znana – to jednak zapytani o konkrety, nie znają szczegółów.

Bomba z witamin i minerałów w smoothie z buraka i marchewki

W ostatnich latach burak zyskuje na popularności, to jedno z najzdrowszych warzyw o niezwykłej mocy zdrowotnej i całej gamie składników odżywczych, minerałów i witamin.

Można go zamawiać i jeść na różne sposoby - w formie soku, barszczu, smoothie, puree, sałatki na ciepło, na zimno, a nawet w postaci ciasta buraczanego. W postaci pieczonej, czyli chipsów buraki są dobrym rozwiązaniem dla osób, które lubią podjadać, a jednocześnie chcą się zdrowo odżywiać i zadbać o swój organizm.   

Jego moc zdrowotna – a dokładnie poprawa wydolności – zyskała na sławie podczas olimpiady w Londynie w 2012 roku, gdzie w sklepach zabrakło soku z buraka, ponieważ wykupili go sportowcy. To naturalny doping - wypijając szklankę soku z buraków na około 30 minut przed treningiem, można solidnie wspomóc organizm.

Nie masz czasu - nie potrzebujesz go dużo, by przygotować warzywa

Burak należy do antyoksydantów, czyli produktów, które skutecznie zwalczają nadmiar wolnych rodników odpowiadających za starzenie się organizmu oraz powstawanie chorób takich jak: cukrzyca, miażdżyca, choroby nowotworowe, choroby oczu, astma, choroby serca, a także choroby Parkinsona i Alzheimera.

Tradycyjnie sok z buraka zaleca się przy niedokrwistości. Buraki chronią niezwykle ważny narząd, jakim jest wątroba - przeciwdziałają je niewydolności i zatruciom. Burak oczyszcza organizm, wspomaga detoksykację. Obniża ciśnienie. Korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie.

Kiszone buraki ze względu na składniki odżywcze i moc zdrowotną powinny na stałe trafić do codziennej diety. Są prawdziwą bombą witamin i składników mineralnych.

Podobnie jak w wersji surowej lub w nieco mniejszym stopniu gotowanej są bogatym źródłem błonnika,  witamin i minerałów, w tym witamin z grupy B, A, witaminy C, żelaza, wapnia, potasu czy fosforu. Kiszenie dodaje im mocy - zawierają kwas mlekowy oraz probiotyki co ułatwia odbudowę flory bakteryjnej jelit. Jeśli nie lubimy jego smaku, to w połączeniu z innymi składnikami stworzy smaczną i zdrową kompozycję, np. w połączeniu z marchewką.

Mało kto wie, że marchew to warzywo chroniące przed nowotworami – przed rakiem płuc, dróg moczowych, jelita grubego, piersi i prostaty. Prowitamina A, czyli beta-karoten zawarty w marchwi to związek przyspieszający opalanie, ale także ochraniający wzrok, wzmacniający odporność, wspierający leczenie trądziku i opóźniający występowanie zmarszczek. Chroni mózg przed udarami, a serce przed zawałem.  

Marchew można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Po pierwsze sok ze świeżej marchwi, ma go w swojej ofercie wiele firm cateringowych, podobnie jak owocowo-warzywne smoothie, gęste i pełne witamin i minerałów. Marchew można też usmażyć, ugotować na parze, dodać do gulaszu lub zupy, zrobić z niej surówkę, sporządzić purée, chipsy, pudding, dżem. Sprawdzi się jako jeden ze składników ciasta i chleba.   

Niezwykle ważne są kapusta i pietruszka

Właściwości sulforafanu ważnego w leczeniu chorób nowotworowych składnika warzyw kapustnych – przebadano dogłębniej. Sulforafan nie tylko zapobiega rakowi, ale też zmniejsza i spowalnia wzrost istniejących guzów w nowotworach pęcherza moczowego, piersi, jelita grubego, endometrium, żołądka, płuc, jajników, trzustki, prostaty i nerek. Skąd brać ten składnik?

Z jedzenia. Jego źródłem jest na przykład nasza rodzima kapusta biała lub czerwona. Jedzenie kapusty już tylko raz w tygodniu ma istotne przełożenie na prewencję nowotworów.

Z badań wynika, że sok z kapusty pomaga też w chorobie wrzodowej, cukrzycy, marskości wątroby, zapaleniu stawów. Do przeciwnowotworowych warzyw kapustnych zaliczymy również brokuły, kalafior, brukselkę, kalarepę, rzepę, jarmuż, rzodkiew, rzeżucha, gorczycę i brukiew.

Celem poprawy zdrowia warto włączyć do posiłków korzeń, jak i natkę pietruszki, mają wiele zdrowotnych właściwości, składników mineralnych oraz witamin. Natka ma ponad trzy razy więcej witaminy C niż cytryna, a ze względu na zawartość żelaza wykorzystywana jest przy leczeniu anemii. Oczyszcza również drogi moczowe, działa moczopędnie, a jej działanie antyseptyczne pomaga w leczeniu zapalenia pęcherza. To zioło ma także działanie rozkurczowe, dzięki czemu może łagodzić bóle miesiączkowe. Z kolei korzeń pietruszki słynie z właściwości moczopędnych, oczyszcza organizm z toksyn i działa leczniczo przy zapaleniu pęcherza.

Pomidory i papryka w codziennej diecie to zdrowie i odporność

Europejczycy lubią pomidory, jedzą średnio 14 kg pomidorów na mieszkańca rocznie. Pomidory są prawdziwą bombą witaminową. Znajdziesz w nich chyba wszystkie witaminy oraz składniki mineralne. Dają poprawę kondycji skóry, niższe ryzyko rozwoju chorób układu krążenia i niektórych typów nowotworów. Swoją moc zdrowotną pomidory zawdzięczają między innymi przeciwutleniaczowi o nazwie likopen. Ten czerwony barwnik należący do karotenoidów o szeroko udowodnionym korzystnym wpływie na zdrowie, zmniejsza ryzyko chorób serca i rozwoju nowotworów, w tym raka prostaty i szyjki macicy. Co ciekawe, najwięcej tej prozdrowotnej substancji znajduje się w pomidorowych przetworach: przecierach, koncentratach i ketchupie. To jeden z nielicznych przykładów żywności przetworzonej, która zawiera więcej aktywnej, prozdrowotnej substancji niż surowiec, z którego została przygotowana.

Likopen wykazuje udowodnione działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwudarowe i przeciwnowotworowe, a ponadto wspomaga gęstość kości i płodność.

A co siedzi w papryce? Otóż jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Spożywana regularnie przeciwdziała licznym chorobom przewlekłym, wspiera zdrowie oczu, korzystnie wpływa na stan skóry, poprawia odporność organizmu.

Niewiele osób wie, jak duże ilości witaminy C zawiera to warzywo - najwięcej papryka żółta (ok. 180 mg), nieco mniej czerwona (144 mg), najmniej zielona (91 mg). Dla porównania w 100 g cytryny jest około 50 mg witaminy C.  

Posiłki zielone od szpinaku i sałaty

Jedno z najzdrowszych warzyw - szpinak chroni między innymi przed miażdżycą i przed rozwojem chorób nowotworowych. Zawiera wiele cennych składników odżywczych – witamin i soli mineralnych oraz beta-karoten i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Liście szpinaku są bogate szczególnie w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Jedzenie szpinaku zaleca się dzieciom i kobietom w ciąży oraz osobom cierpiącym na anemię. Szpinak pełni ważną funkcję w procesach krzepnięcia krwi.

Jak przygotować szpinak? Najlepiej jeść na surowo jako dodatek do kanapek czy do sałatki. Można też łączyć z makaronami, robić z niego nadzienie do naleśników i pierogów, zapiekać, dusić i smażyć oraz piec kruche tarty ze szpinakiem. Bardzo popularne są smoothie z dodatkiem szpinaku, doskonale komponuje się z bananem i mango.

Masłowa, lodowa, rukola, roszponka, rzymska - jest jednym z najpopularniejszych warzyw  dostępnych przez cały rok. Sałata stanowi podstawowy składnik wielu sałatek. Im ma ciemniejsze liście, tym więcej składników odżywczych zawiera. Jest dobrym źródłem błonnika, potasu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu oraz antyoksydantów takich jak beta-karoten, witamina C oraz E. Tak więc chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, wzmocni układ nerwowy, odkwasza, poprawia trawienie i zwiększa odporność organizmu, przeciwdziała anemii. Ciekawostką jest fakt opisany naukowo w 2018 roku - sałata ma uspokajające właściwości, jej skład wykazuje działanie nasenne, przeciw lękowe, łagodzi niepokój.

To może Cię zainteresować

No items found.