Lunchomat - bezobsługowy system wydawania posiłków pracowniczych
Zespół SmartLunch

Lunchomat - bezobsługowy system wydawania posiłków pracowniczych

Rewolucja w żywieniu pracowników. Bezobsługowe wydawanie posiłków za pomocą Lunchomatu!

Automatyczny dystrybutor, w którym znajdziemy paczkę z e-sklepu. Taką formę dystrybucji zakupów zna większość z nas. Lunchomat działa na podobnej zasadzie, ale odebrać można w nim smaczny posiłek! Bezobsługowe wydawanie posiłków za pomocą Lunchomatu jest szybkie, wygodne i bezpieczne!

Żywienie pracowników z pomocą Lunchomatu i SmartLunch w czterech krokach: 

  1. Pracownicy zamawiają posiłki korzystając z aplikacji mobilnej, strony internetowej lub SmartBoxa.
  2. Dostawca dowozi posiłek do Lunchomatu.
  3. Urządzenie utrzymuje posiłek w cieple nawet do 2 godzin od czasu dostawy.
  4. Pracownik odbiera posiłek w dowolnie wybranym czasie i ma pewność, że jest ciepły, higieniczny i nikt mu go nie ukradnie!

Pracownicy mogą też przechowywać w Lunchomacie własne posiłki, przynoszone do pracy z domu.

Lunchomat od SmartLunch – dla kogo?

Lunchomat wybierają najczęściej firmy, które chcą:

  • zastąpić kantynę pracowniczą wygodniejszym i bardziej efektywnym ekonomicznie rozwiązaniem,
  • zapewnić pracownikom dostęp do ciepłych posiłków w czasie pracy o różnych porach, 
  • umożliwić pracownikom bardziej efektywne wykorzystanie przerwy na posiłek niż stanie w kolejce w kantynie

Korzyści dla pracodawcy z wdrożenia Lunchomatu:

  • szybka i bezpieczna obsługa procesu żywienia pracowników,
  • możliwość rezygnacji z kosztownej kantyny i przeznaczenia miejsca na jadalnię,
  • rozwiązanie problemu przepełnionych i często brudnych lodówek pracowniczych,
  • zapewnienie wymaganych ustawą indywidualnych i zamykanych szafek przeznaczonych do przechowywania w higienicznych warunkach własnego posiłku pracownika*,
  • dbałość o czystość w jadalniach oraz bezpieczeństwo higieniczne posiłków,
  • całkowite rozwiązanie problemu kradzieży posiłków pracowniczych i związana z tym redukcja konfliktów między pracownikami.

A dodatkowo, ci pracodawcy, którzy zdecydują się w pełni korzystać ze SmartLunch i zamawiać posiłki za pomocą aplikacji, zyskują:

  • benefit, którego chcą pracownicy* i z którego chętnie korzystają,
  • zwolnienie ze składek ZUS do kwoty 300 zł dofinansowania miesięcznie,
  • możliwość rozliczenia finansowania posiłków ze środków ZFŚS lub ze środków obrotowych,
  • łatwe rozliczanie posiłków na jednej fakturze,
  • raport umożliwiający imienne rozliczenie pracowników oraz możliwość importu danych bezpośrednio do systemu payroll,
  • wyższą efektywność pracy, którą potwierdza 86 proc. managerów korzystających ze SmartLunch**,
  • niższą absencję chorobową, bo regularne posiłki pozytywnie wpływają na zdrowie i odporność.

 Jak obsługiwać Lunchomat?

Urządzenie stosuje technologie łączności bezprzewodowej. Pracownik może odebrać swój posiłek:

  • za pomocą aplikacji mobilnej SmartLunch,
  • logując się firmową kartą wejścia / wyjścia,
  • kodem SMS,
  • logowaniem się przez panel Lunchomatu,
  • manualnie za pomocą specjalnego klucza**

Gdzie zamontować Lunchomat?

Urządzenie ma budowę modułową:

  • Moduł szafkowy zawiera 72 szafki o wymiarach wystarczających do przechowywania posiłku. Każdy Lunchomat może zostać wyposażony w jeden lub więcej modułów szafkowych, w zależności od potrzeb firmy.
  • Moduł sterowania z panelem dotykowym pozwala na obsługę poszczególnych schowków i jest w stanie obsłużyć aż do 7 modułów szafkowych (maksymalnie z jednego Lunchomatu może korzystać nawet do 500 pracowników)!
  • Opcjonalny moduł multimedialny ułatwia obsługę.

Taka konstrukcja Lunchomatu pozwala stosować go zarówno w mniejszych jak i dużych firmach. Lunchomaty sprawdzają się zarówno w firmach produkcyjnych jak i biurowych. 

Lunchomaty najczęściej montuje się tam, gdzie pracownicy mają do nich swobodny dostęp i gdzie jest miejsce, by spokojnie móc zjeść posiłek – w kantynie pracowniczej, jadalni, sali rekreacyjnej.

Wdrażając Lunchomat do Twojej firmy, nasi specjaliści pomogą Ci wybrać i przygotować optymalne miejsce pod urządzenie oraz dobrać jego pojemność.

*§ 34 ust. 4 załącznika nr 3 do rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26.09.1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 ze zm.)

** w przypadku awarii Lunchomatu. 

To może Cię zainteresować

No items found.