Dieta zwiększająca kreatywność – czy to, co jemy w pracy ma znaczenie?
Zespół SmartLunch

Dieta zwiększająca kreatywność – czy to, co jemy w pracy ma znaczenie?

Sposób odżywiania wpływa nie tylko na odporność czy motywację do pracy, ale również na to, w jaki sposób pracujemy. Czy i jak codzienna dieta wpływa na takie kompetencje jak kreatywność i twórcze rozwiązywanie problemów?

Czy kreatywność jest potrzebna wszystkim pracownikom? Zdecydowanie tak!

Oczywiście, w pewnych obszarach zawodowych pomysłowość ceni się mocniej niż w innych. Osoba tworząca kampanie marketingowe musi mieć wyższy potencjał do wymyślania nowych, niestandardowych akcji, niż pracownik działu zaopatrzenia, który dba o optymalny poziom zapasów i podstawą jego pracy jest Excel. Na każdym stanowisku trzeba jednak wprowadzać usprawnienia, optymalizować pracę, rozwiązywać bieżące problemy i do tego też potrzebna jest kreatywność.

Doskonałym przykładem są firmy, w których wdrożono lean management. Jedną z zasad tej filozofii pracy, jest ciągłe szukanie usprawnień, które nie dotyczy jedynie wybranej komórki czy zarządu, ale każdego pracownika. Niezależnie od stanowiska, od każdego oczekuje się pomysłowości, która pozwoli lepiej zorganizować pracę czy wprowadzić lepsze rozwiązanie niż to, które stosuje się obecnie.

Dieta dla mózgu

Czy istnieje związek między tym, co jemy, a tym, jak bardzo jesteśmy kreatywni?

To pytanie zajmuje badaczy już od dość dawna. Ponad 10 lat temu pracę nad związkiem między pracą mózgu a jedzeniem zaczął prowadzić doktor Fernando Gomez-Pinilla z katedry Neurochirurgii i Fizjologii UCLA. Dokonał on meta analizy ponad 160 badań nad związkiem pracy mózgu, a dietą dla mózgu. Uznał, że „jedzenie jest jak związek farmaceutyczny, który działa na mózg”. Jeśli zatem zmiana diety może pomóc w poprawie stanu skóry czy kondycji psychicznej, to powinna również móc wpłynąć na pracę mózgu, a co za tym idzie funkcje poznawcze.

Wpływ diety na kreatywność nie ogranicza się do bezpośredniego działania konkretnych substancji i minerałów na prawidłowe funkcjonowanie mózgu.  To proces obejmujący również ogólny wellbeing. Jak to działa?

Człowiek, który czuje się dobrze (psychicznie i fizycznie) i jest zadowolony z życia, ma wyższą motywację do działania. To zaś wspiera zarówno ciekawość, która pomaga szukać rozwiązań, wspiera zdolność uczenia się i aktywnego szukania nowych wyzwań, jak i kreatywność, która pozwala działać w sposób niestandardowy, nieszablonowy i pomysłowy.

Potwierdzają to badania. 400 młodych ludzi w Nowej Zelandii przez dwa tygodnie raportowało konsumpcję owoców, warzyw, słodyczy i chipsów. Ich zadaniem była też samoocena ogólnego samopoczucia, kreatywności i ciekawości. Badania wykazały, że osoby, które spożywały więcej owoców i warzyw, deklarowały wyższe wskaźniki we wszystkich badanych obszarach (1). I choć badania nie wskazują na kierunek wpływu (nie wynika z nich czy to owoce powodują poprawę kreatywności i pracy mózgu, czy może większa ciekawość świata sprawia, że chętniej sięga się po warzywa niż chipsy), to widać, że jakiś związek istnieje.

Składniki odżywcze wspierające kreatywność

Co zatem jeść (konkretnie), by poprawić pracę mózgu i mieć więcej pomysłów?

Dr Gómez-Pinilla wskazuje na dwa najważniejsze elementy diety dla mózgu wspierającej kreatywność. Są nimi:

· Cukry pochodzące z owoców i warzyw

· Flawonoidy (które również znajdują się w roślinach)

W przypadku owoców i warzyw chodzi przede wszystkim o to, że osoby, które jedzą ich więcej, konsumują mniej złożonych cukrów, które są związane z obniżeniem pracy mózgu i zdolności poznawczych. Działa to zatem nieco inaczej niż zwykło się nam wydawać – ogórek czy sałata nie poprawiają myślenia, ale dzięki temu, że je jemy, nie mamy już miejsca na batonika, który rujnuje naszą kreatywność.

To ważne w przypadku jedzenia w pracy, bo jak wykazują badania, aż 41 proc. Polaków je słodkie przekąski kilka razy w tygodniu, a 23 proc. robi to codziennie (2). 8 proc. pracowników w Polsce je w pracy głównie batony lub słone przekąski. (3) Zdrowy posiłek na lunch może je wyeliminować.

Flawonoidy to z kolei występujące w roślinach związki chemiczne, które pełnią rolę ochronną dla ludzkiego organizmu. Działają przeciwzapalnie, przeciwutleniająco oraz uszczelniają naczynia krwionośne. Dieta, która jest w nie bogata, poprawia przepływ krwi w mózgu i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. A bardziej dotleniony mózg, to lepsze myślenie. Flawonoidy, poza owocami (głównie w skórce) i warzywami, znajdziemy też w herbacie, czekoladzie (czarnej), miodzie i czerwonym winie (którego w pracy trzeba jednak unikać).

Ważnym składnikiem diety dla mózgu jest też tyrozyna. Jest to endogenny aminokwas (ludzki organizm syntetyzuje ją sam), ale trzeba mu dostarczyć budulców, które znajdziemy diecie bogatej w białko (mięso, jajka, orzechy, przetwory mleczne). Tyrozyna poprawia myślenie, kojarzenie i wspiera zapamiętywanie.

10 składników korzystnie wpływających na pracę mózgu

Jeśli zatem chcesz być w pracy kreatywny, pamiętaj, by często włączać w swoją dietę następujące składniki:

1. Orzechy – bogate w białko i witaminę E. Poprawiają zapamiętywanie i koncentrację (uwaga, orzechy ziemne, to fasola, a nie orzechy!)

2. Oliwa z oliwek – dobry tłuszcz, który pozwala witaminom się w nim rozpuszczać.

3. Tłuste ryby – łosoś, sardynki, pstrąg – zawierają kwasy Omega 3, niezbędne do rozwoju połączeń nerwowych w mózgu.

4. Zielona herbata – doskonała alternatywa kawy. Zawiera flawonoidy i antyoksydanty.

5. Zielone warzywa – np. brokuły, szpinak, jarmuż. Potas i flawonoidy.

6. Kurczak – dużo białka i tyrozyny.

7. Jajka – tyrozyna i cholina, również korzystnie wpływają na pracę mózgu.

8. Owoce cytrusowe – poprawiają nastrój i dostarczają witaminy C. Dzięki temu, że mamy większą odporność, czujemy się zdrowsi, a to zwrotnie poprawia nasze samopoczucie i kreatywność.

9. Jagody – poprawiają zapamiętywanie i są znacznie lepszą przekąską niż batonik.

10. Woda – konieczna do zapewnienia właściwego nawodnienia mózgu. W zapewnieniu optymalnej ilości płynu pomaga też jedzenie, bo również zawiera płyny!

Podsumowanie

Dieta dla mózgu opiera się na trzech filarach: to przede wszystkim zbilansowana dieta, aktywność fizyczna i sen. Aktywność fizyczna, zwłaszcza na świeżym powietrzu to doskonały sposób na dotlenienie mózgu, co przekłada się na jego prawidłowe funkcjonowanie. Regularny sen trwający 7-8 godzin pozwala organizmowi się zregenerować i oczywiście dieta dla mózgu, której poświęcony jest niniejszy artykuł. Regularne dostarczanie odpowiednich składników odżywczych poprawia funkcjonowanie mózgu, a co za tym idzie wpływa na lepszy nastrój, kreatywność, percepcję, a co istotne opóźnia procesy starzenia się. Zadbanie o te trzy filary to najlepsza profilaktyka.   

 

Przypisy:

1 - Conner, T. S., K.L. Brookie, A.C. Richardson, et al (2014). “On carrots and curiosity: Eating fruit and vegetables is associated with greater flourishing in daily life.” British Journal of Health Psychology. doi: 10.1111/bjhp.12113

2 - SW Research dla ETi w dniach 8-13 maja 2019 r., metodą wywiadów on-line (CAWI), na panelu internetowych SW Panel. W ramach badania przeprowadzono 1007 ankiet z Polakami w wieku powyżej 18 lat.

3 - wysokieobcasy.pl/Instytut/7,163393,25469841,ty-siedzisz-a-ona-rosnie-co-nam-robi-podjadanie-w-pracy.html

To może Cię zainteresować

No items found.