PRACUJESZ
Posłuchaj podcastów z obiadem w tle. Dowiedz się, co o prawidłowym odżywianiu w pracy mówią ekspertki z obszaru dietetyki i HR.
Wybierz podcast
PODCASTY I FILMY
Porozmawiajmy o jedzeniu w pracy
W ramach kampanii Jak jesz, to pracujesz powstało 7 podcastów i filmów, które zahaczają o tematykę jedzenia w pracy.
O tym dlaczego jak jesz, to pracujesz opowiedziały specjalistki - w obszarze HR - Ula Zając-Pałdyna oraz Justyna Świetlicka, dietetyczka i trenerka.
Słuchowisko
o tym, że jak jesz to pracujesz…
albo co się dzieje, kiedy nie jesz, albo jesz coś mało pożywnego. :)
Jak jesz to pracujesz, to rozmowy o posiłkach w pracy, nie tylko w aspekcie biznesowym opartym na zarządzaniu zasobami ludzkimi, ale także społecznym i zdrowotnym.
podcastów na Spotify i wideo na YouTube
Kilka słów o e-booku
Przepiśnik to wywiady i porady na temat organizacji zdrowego jedzenia w pracy, w którym eksperci dzielą się wiedzą jak holistycznie odpowiadać na potrzeby pracowników w obszarze wellbeingu, wskazując jednocześnie korelacje zachodzące między benefitem żywieniowym, a efektywnością i zaangażowaniem pracowników.
Partnerem merytorycznym naszego e-booka jest Wellbeing Institute - firma szkoleniowa i doradcza, wspierająca organizacje w działaniach związanych z dobrostanem pracowników.
Jedz, bo posiłek w pracy...
buduje społeczność.
dodaje energii.
zwiększa motywację.
to dobry nawyk.
Paliwo dla całej organizacji
W SmartLunch dostarczyliśmy ponad 11 milionów posiłków do firm w całej Polsce - wiemy, że obiad w pracy to nie tylko niezwykłe wsparcie dla pracowników, ale bardzo dobre narzędzie dla pracodawców, z wielu względów - zarówno społecznych, jak i ekonomicznych.
Kilka słów o e-booku
Przepiśnik to wywiady i porady na temat organizacji zdrowego jedzenia w pracy, w którym eksperci dzielą się wiedzą jak holistycznie odpowiadać na potrzeby pracowników w obszarze wellbeingu, wskazując jednocześnie korelacje zachodzące między benefitem żywieniowym, a efektywnością i zaangażowaniem pracowników.
Partnerem merytorycznym naszego e-booka jest Wellbeing Institute - firma szkoleniowa i doradcza, wspierająca organizacje w działaniach związanych z dobrostanem pracowników.
Jak można jeść, żeby pracować?
Ula Zając-Pałdyna
HR na obcasach
Od studiów jest związana z branżą HR, gdyż z wykształcenia jest prawnikiem, o specjalizacji prawo pracy. Początkowo pracowała w agencjach doradztwa personalnego i pracy tymczasowej, później zasilała wewnętrzne działy HR. Chętnie współpracuje z uczelniami wyższymi – ma na swoim koncie współpracę z Polsko-Japońską Akademią Technik Komputerowych, Collegium Civitas, Akademią Górniczo-Hutniczą, Uniwersytetem Techniczno-Handlowym. Obecnie jest związana ze Szkołą Główną Handlową w Warszawie.
Justyna Świetlicka
Owsiana
Dietetyczka, trenerka personalna i twórczyni internetowa, która swoją wiedzą i doświadczeniem dzieli się na blogu, w podcastach Owsiana, czy na profilu na Instagramie, obfitującym w ciekawy content i przepiękne fotografie jedzenia i krajobrazów. Jest autorką książki “Dieta to nie wszystko” oraz ebooków kulinarnych “Gotuj z radością”. Założycielka firmy Owsiana oraz współzałożycielka spółki “Przedsiębiorczy Dietetyk”. Prywatnie podróżniczka i miłośniczka dobrego jedzenia.
Dlaczego jak jesz, to pracujesz?
Ula Zając-Pałdyna
HR na obcasach
Benefit, który powinien być standardem, a nie dodatkiem
Posiłek w pracy, w którego koszcie partycypuje pracodawca to jeden z niewielu benefitów, z których pracownik może korzystać w miejscu pracy, i który niesie za sobą szereg korzyści zarówno dla pracownika, jak i pracodawcy.
- Zorganizuj żywienie w pracy, to może być jednym z wyróżników i wpływać na odbiór marki firmy na rynku pracy, a pośrednio wpływać na rekrutację.
- Benefit żywieniowy może być cennym argumentem w negocjacjach z kandydatami do pracy oraz pracownikami.
- Podnieś efektywność i produktywność pracowników poprzez zapewnienie im regularnych posiłków, które bezpośrednio na nie wpływają.
- Kształtuj kulturę jedzenia w pracy, bo posiłek to impuls do zrobienia sobie przerwy i odpoczynku - ma to wpływ na bezpieczeństwo oraz wydajność.
- Integruj zespół, bo wspólne posiłki mogą pomóc w poznaniu się pracowników, co przekłada się na ich relacje i jakość komunikacji podczas wykonywania służbowych zadań.
Justyna Świetlicka
Owsiana
Regularność i jakość posiłków są siłą napędową człowieka
Organizm człowieka działa jak maszyna - bez dostarczenia odpowiedniej ilości kalorii nie jest w stanie wykonywać pracy.
- Niższa absencja pracownicza, bo odpowiednio skomponowana dieta wpływa m.in. na wysoką odporność, niższe ryzyko chorób metabolicznych oraz przewlekłych infekcji.
- Bardziej efektywna praca, bo dobrze zbilansowana dieta zwiększa produktywność. Zaplanowanie śniadania i lunchu w trakcie pracy sprawi, że unikniesz uczucia głodu, który utrudni wykonywanie zadań.
- Dobry nastrój i samopoczucie zapewni dieta obfitująca we wszystkie niezbędne witaminy. Niedobór witamin może być odpowiedzialny za obniżenie nastroju i ogólne złe samopoczucie - przykładowo niedobór witaminy D3 ma związek z nasileniem stanów lękowych i depresyjnych.
- Mniej wypadków przy pracy i wysokie skupienie, bo to, co jemy na na nie wpływa, dlatego warto dbać m.in. o ilość warzyw i owoców w codziennej diecie.