Żywność ekologiczna jest coraz bardziej popularna
Zespół SmartLunch

Żywność ekologiczna jest coraz bardziej popularna

Coraz częściej wybieramy żywność ekologiczną. Kupujemy ją, ponieważ jest zdrowa, nie zawiera sztucznych dodatków, pestycydów, antybiotyków czy GMO, jest bogatsza w składniki odżywcze.

Żywność ekologiczna to produkty naturalne, nieprzetworzone, tradycyjne, regionalne, takie jakie jadało się na co dzień jeszcze 20-30 lat temu. Ekożywność staje się coraz bardziej popularna.  Rynek produktów ekologicznych rośnie, tak samo jak świadomość ekologiczna wśród konsumentów. 

Coraz więcej z nas w sposób przemyślany robi zakupy: czyta etykiety, analizuje skład produktów, unika konserwantów i barwników w żywności, dba o sylwetkę, dobre samopoczucie i odporność. 

Bronimy się przed zanieczyszczaniem swojego organizmu przetworzonym i produkowanym fabrycznie jedzeniem. Badania pokazują, że zjadamy co najmniej 2-3 kg „chemii” na rok (toksyczne konserwanty, sztuczne barwniki, aromaty, spulchniacze itp.), natomiast konsumenci żywności wysoko przetworzonej (np. fast food) nawet 6-8 kg na rok.

Skąd się bierze zainteresowanie zdrową żywnością?

Produkty rolnictwa ekologicznego są coraz bardziej na topie, ponieważ: coraz więcej ludzi cierpi na nietolerancje i alergie pokarmowe, rośnie świadomość społeczna o skutkach niezdrowego odżywiania, trendy światowe idą w stronę „bio”, pandemia wzmocniła przeświadczenie, że zdrowa żywność poprawia odporność.  

Eksperci od żywności i żywienia, a także właściciele punktów gastronomicznych potwierdzają zaobserwowane, nowe trendy. Mówią, że pandemia wpłynęła na zachowania i wybory konsumentów, uważniej przyglądają się temu, co mają na talerzu. 

Zdrowie na pierwszym planie. Dla milionów ludzi w Polsce i na świecie bardzo ważne jest teraz dbanie o odporność, a tę budujemy w dużej mierze przez dobrej jakości jedzenie. Dieta roślinna, żywność ekologiczna wzbudziły wielkie zainteresowanie i prawdopodobnie jest ono czymś więcej niż czasową, pandemiczną modą.

Kupujemy częściej niż przed epidemią plony rolnictwa ekologicznego, żywność certyfikowaną lokalnych i regionalnych producentów, zaopatrujemy się w sklepach ze zdrową żywnością. 

Uwagę kierujemy na nie tylko na skład produktów, ale także na skład naczyń i akcesoriów do posiłków oraz ich wpływ na środowisko naturalne – chcemy, żeby były ekologiczne.

Eko na zdrowie. Jakie korzyści daje nam żywność ekologiczna?

Amatorzy ekożywności godzą się na wyższe ceny, i póki co gorszą dostępność produktów ekologicznych. Są nimi w większości osoby w wieku 30-40 lat, z wykształceniem wyższym, aktywne fizycznie, w lepszym stanie zdrowia niż konsumenci żywności konwencjonalnej. Badania ankietowe pokazują motywatory, którymi kierują się przy wyborze żywności ekologicznej: zdrowie, brak dodatków chemicznych, przyjazny dla środowiska sposób produkcji rolniczej, posiadanie certyfikatu, gwarancja jakości, świeżość.  

Na pierwszym miejscu jest zdrowie. Naukowcy przeprowadzili w 2005 roku badanie, w którym przez miesiąc analizowali stan fizyczny i psychiczny dwóch grup zakonnic. Jedna grupa żywiła się dietą wyprodukowaną w konwencjonalny sposób, czyli marketową, druga ekologiczną. Zakonnice z diety eko miały niższe ciśnienie krwi i lepsze parametry odpornościowe, ogólnie lepsze samopoczucie, rzadziej cierpiały na bóle głowy i lepiej radziły sobie ze stresem.

Ekologicznie uprawiane rośliny, warzywa, owoce, zboża zawierają mniej szkodliwych substancji: kadmu, azotanów, azotynów, pozostałości pestycydów, antybiotyków i regulatorów wzrostu.

Kadm jest metalem ciężkim powodującym zakłócenia układu oddechowego oraz układu krążenia, a także uszkodzenia nerek, szkieletu, a przy dłuższym wchłanianiu powoduje stany nowotworowe. Żywność ekologiczna zawiera średnio cztery razy mniej pozostałości syntetycznych pestycydów niż surowce konwencjonalne. 

Badania European Food Safety Authority z 2018 r. udowodniły, że w produktach konwencjonalnych występuje prawie siedmiokrotnie wyższe stężenie pestycydów w porównaniu z produkcją ekologiczną.

Konwencjonalny sposób produkcji stosuje coraz więcej syntetycznych pestycydów przeciw szkodnikom, które mają bardzo negatywny wpływ na ludzkie zdrowie. Produkty rolnictwa ekologicznego zawierają mniej albo wcale szkodliwych czynników, a więcej pożądanych związków, takich jak polifenole, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne. 

Stężenie polifenoli było o 18-69 proc. wyższe w ekologicznie uprawach - wykazały badania finansowane przez Unię Europejską. Związki polifenolowe uszczelniają naczynia krwionośne, chronią mięsień sercowy, obniżają ciśnienie, wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybicznie.

Sektor żywności ekologicznej. Po czym poznać produkty bio?

Rynek produktów ekologicznych w Polsce należy do najdynamiczniej rozwijających się sektorów produkcji i handlu. Terminy odnoszące się do produkcji ekologicznej to: „ekologiczny”, „organiczny” lub wersje skrócone „bio” i „eko”. Bywają używane zamiennie.

Żywność ekologiczna w przeciwieństwie do żywności konwencjonalnej, produkowana jest na dużo mniejszą skalę. Upoważnione jednostki uznają gospodarstwo za ekologiczne, jeśli spełni ono szereg rygorystycznych wymogów narzuconych przez prawo UE. Rolnictwo ekologiczne poddawane jest różnego rodzaju ścisłym kontrolom. Producenci mogą używać jedynie ekologicznych nawozów, gleba może być wzbogacana wyłącznie w naturalny sposób - kompostem lub obornikiem.

Aby kupujący miał pewność, że wybiera żywność ekologiczną, Unia Europejska wprowadziła system certyfikacji i oznaczeń produktów bio. Certyfikat gwarantuje, że dany produkt spełnia określone standardy, normy unijne dotyczące żywności ekologicznej.

Produkty spełniające wymogi produkcji ekologicznej mają obowiązkowo umieszczony w oznakowaniu numer identyfikacyjny organu kontrolnego lub jednostki certyfikującej, natomiast na opakowaniu umieszcza się logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej. Jest nim kształt liścia ułożony z białych gwiazdek na zielonym tle. Logo powstało z połączenia flagi Unii Europejskiej oraz liścia, symbolu natury.

Jakość produktów - gwarantem smaku  

Od ponad siedmiu lat dostarczamy posiłki do firm w całej Polsce. W SmartLunch jakość dań jest dla nas najważniejsza. Jaki mamy na to sposób? Współpracujemy z lokalnymi restauratorami, którzy przyrządzają dani z produktów od sprawdzonych dostawców. Każdy pracownik zamawiający posiłek za pośrednictwem aplikacji SmartLunch ma możliwość oceny go. Średnia ocena posiłków to 4,6 w skali do 5. Ta wysoka nota to zasługa współpracujących z nami restauracji, dziś jest ich ponad 350.

To może Cię zainteresować

No items found.